prev next

 boerderij Oosting, is een natuurlijke legpluimvee- en akkerbouwbedrijf in Zwinderen, Drenthe. Gerund door Harro en Bernice Oosting.     

 12.000  legkippen leggen elke dag een ei. De kippen leggen hun eieren in legnesten in de stal. Die zijn onderdeel van ons volièresysteem: een soort stellingen met verschillende etages met voer, water, zitstokken en de legnesten. Hier slapen ze ook 's nachts, op de etages en de zitstokken. Elke dag krijgen de kippen zeer uitgebalanceerd, natuurlijk voer met verschillende soorten graan, en 50% van onze eigen tarwe.

De kippen scharrelen vrij rond. In de stal hebben ze één vierkante meter per zes kippen en zo kunnen ze ook de hoogte in, naar de etages van het volièresysteem. Overdag kunnen ze naar de vrije-uitloopstal. Hier kunnen ze overdekt scharrelen en als ze zin hebben, kunnen ze doorlopen naar buiten. Daar hebben ze 5 hectare de ruimte. Dat zijn ongeveer 9 voetbalvelden aan elkaar! De bomen die er staan, zorgen voor beschutting en een veilig gevoel.


Duurzaam en lokaal, dat vinden we belangrijk. We werken biologisch en verkopen graag onze producten in de buurt. Onder de merknaam 'Ei van Dichtbij' en 'Tokkeltje van Dichtbij' 


Ei van Dichtbij
We zijn als pakstation geregistreerd, waardoor we zelf onze eieren mogen afzetten en eventueel verpakken voor de verkoop. Na het rapen krijgen ze een stempel en worden ze op tray gezet tot een stapels van 180 eieren. Desgewenst doen we de eieren voor de klanten in onze doosjes, van 10 stuks. Het getekende etiket is erg herkenbaar met de kippen, de klaprozen en het witte huisje waar onze automaat in staat. Ze is gemaakt door onze dochter Dilia.


Tokkeltje van Dichtbij
Vanaf nu in ons assortiment: huisgemaakte tokkelroom van onze eigen eieren. In december 2021 zijn we begonnen met het maken van deze heerlijke zachte eierlikeur. We begonnen klein met een paar eieren, suiker en jenever. Nog geen week later konden we de vraag al niet meer aan en hebben we een grote pasteuriseerketel aangeschaft. Daar gaan maar liefst 600 eieren in een keer en de nodige liters jenever en suiker. We kunnen dan om en nabij 55 liter tokkelroom in een keer maken. Zo'n 200 potjes. Voor deze room hebben we vanillesuiker als toevoeging gebruikt. Wat de room een heerlijk zoete smaak geeft. Het etiket, is getekend door onze dochter Dilia in de stijl van ons eierdoosje.


Tokkeltje van Dichtbij 100%

Het lukte ons daarna al vrij snel om het Tokkeltje ook 100% natuurlijk te produceren. Naast onze eigen  eieren wordt er voor deze room  jenever (Biospirits Almere) en een witte rietsuiker gebruikt. Doordat hier geen vanillesuiker aan toegevoegd is, is de smaak iets krachtiger en minder zoet dan onze 'gewone' tokkelroom. Het bruine craft papierachtige etiket heeft net een andere uitstraling die perfect bij bij deze natuurlijke lijn past.


Eigen productieruimte

De tokkelroom is een succes en het aantal verkooppunten groeit!  We hebben daarom een eigen productieruimte gebouwd. Daarnaast hebben we nog een paar machines aangeschaft waardoor we nog sneller en hygiënischer kunnen werken. We maakten er een filmpje over dat het hele proces mooi in beeld brengt.   Deze reel is ook te vinden op onze Instagram en facebookpagina.    https://www.instagram.com/reel/CktcpeQjBP0/