Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Keltische zeezout met een natriumchloride gehalte van ca 90 procent is een van het meest natriumarme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineraleninhoud van het zout alleen maar ten goede!

                                             

                                               7 gezondheidsvoordelen van Keltisch zeezout


Keltisch zeezout wordt beschouwd als een zout van hoge kwaliteit vanwege het rijke mineraalgehalte en de unieke smaak. Hier zijn enkele mogelijke voordelen van het gebruik van Keltisch zeezout:

• Rijk aan mineralen en spoorelementen

Bevat ruim 80 sporenelementen en mineralen


•Ondersteunt de hydratatie

Kan helpen de vochtbalans van het lichaam te reguleren en de hydratatie te verbeteren


• Kan ontstekingen helpen verminderen

Het bevat natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen


• Verbetert de spijsvertering

Kan de spijsvertering bevorderen door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren en een gezonde pH-balans in de maag helpen te behouden.


• Verhoogt de immuniteit

De mineralen zoals zink en selenium kunnen helpen om een gezond immuunsysteem te ondersteunen.


• Verbeteren van de smaak

Het heeft een uitgesproken smaak die de smaak van voedsel kan verbeteren. Hierdoor is het een populaire keuze voor zowel chef-koks als thuiskoks.

 

                                            wist u  dat er additieven aan tafel zout zijn toegevoegd


Natuurlijk zout bevat al een verscheidenheid aan chemicaliën. Wanneer het wordt verwerkt tot tafelzout, kan het ook additieven bevatten.


Een van de meest voorkomende additieven is jodium in de vorm van kaliumjodide, natriumjodide of natriumjodaat. Gejodeerd zout kan ook dextrose (een suiker) bevatten om het jodium te stabiliseren.

 Jodiumtekort wordt beschouwd als de grootste vermijdbare oorzaak van een verstandelijke beperking, ooit bekend als mentale retardatie. 

Zout is gejodeerd om cretinisme bij kinderen te helpen voorkomen, evenals hypothyreoïdie en struma bij volwassenen. 

In sommige landen wordt jodium routinematig toegevoegd aan zout (gejodeerd zout) en producten die dit additief niet bevatten, kunnen worden bestempeld als 'niet-gejodeerd zout'. Bij geuniodiseerd zout zijn geen chemicaliën verwijderd; dit betekent eerder dat er geen aanvullend jodium is toegevoegd.


Een ander veelgebruikt additief voor keukenzout is natriumfluoride. Fluoride wordt toegevoegd om tandbederf te helpen voorkomen. Dit additief komt vaker voor in landen die geen water fluorideren.


"Dubbel verrijkt" zout bevat ijzerzouten en jodide. Ferrofumaraat is de gebruikelijke bron van ijzer, dat wordt toegevoegd om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen .


Een ander additief kan foliumzuur (vitamine B9 ) zijn . Foliumzuur of folicine wordt toegevoegd om neurale buisdefecten en bloedarmoede bij zich ontwikkelende zuigelingen te helpen voorkomen. Dit type zout kan door zwangere vrouwen worden gebruikt om veelvoorkomende geboorteafwijkingen te voorkomen. Folicine-verrijkt zout heeft een gelige kleur van de vitamine.


Aan zout kunnen antiklontermiddelen worden toegevoegd om te voorkomen dat de korrels aan elkaar gaan kleven. Elk van de volgende chemicaliën komt veel voor:


  • Calcium aluminosilicaat
  • Calciumcarbonaat
  • Calciumsilicaat
  • Vetzuurzouten (zure zouten)
  • Magnesiumcarbonaat
  • Magnesium oxide
  • Siliciumdioxide
  • Natrium aluminosilicaat
  • Natriumferrocyanide of gele soda van soda
  • Tricalcium fosfaat

                                                  Antiklontermiddelen E535 en E536

Antiklontermiddelen zoals E535 en E536 zijn standaard aanwezig bij regulier fijn zout. Dit om te vermijden dat het product gaat aankoeken, met mogelijke gevolgen voor de kwaliteit en het productieproces.


E535 = Natriumferrocyanide.  
Syntetisch antiklontermiddel, stabilisator 
E536 = Kaliumferrocyanide.     Syntetisch antiklontermiddel, stabilisator